loader

Школски пројекти

Пројекат о Интеркултуралности

У склопу овог пројекта организован је Квиз знања о култури и обичајима националних мањина који живе у Бору. Пројекат је обухватио децу четвртог и петог разреда, а у самом квизу је учествовало 12 ученика који су били најактивнији и показали највише интересовања. Пројекат је реализован у сарадњи са Удружењем грађана Нексус из Врања, уз подршку Немачког министарства за економску сарадњу и развој. 

2021-11-25_(3).png

''Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група, изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа''Пројекат спроводи Генерални секретаријат Владе Републике Србије уз подршку програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији” који реализује GIZ.
Пројекат се реализује у периоду јул – децембар 2021. године, а општи циљ је смањење додатне рањивости Рома и Ромкиња и других маргинализованих група.

Путем овог пројекта формирана је дигитална библиотека са опремом (20 таблета), који су на располагању ученицима из осетљивих група током комбинованог модела наставе.

Slika_uz_vesti_(1).png

''Заједно ка средњој школи''Од јануара 2020. године наша школа учествује у пројекту Заједно ка средњој школи (друга фаза), који спроводи Центар за образовне политике (ЦОП) уз подршку Дечје фондације Pestalozzi, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. 
Циљ пројекта Заједно ка средњој школи је да се ученицима из осетљивих група пружи подршка да успешно заврше основну школу, да наставе образовање у средњим школама и стекну диплому средње школе.Прва фаза овог пројекта, у којој је учествовало 10 основних школа широм Србије, трајала је од 2017. до краја 2019. године. 
Друга фаза пројекта започела је 2020. године и поред првобитних 10 основних школа, укључује и 10 средњих школа и институције јединица локалних самоуправа, односно укључује укупно 20 основних и средњих школа са територија Алексинца, Бечеја, Бора, Жабља, Књажевца, Лесковца, Ниша, Новог Сада, Сурдулице и Ћуприје.Средње школе ће у оквиру овог пројекта бити оснажене да пружају усмерену подршку ученицима из осетљивих група, односно ученицима који су у ризику да не стекну диплому средње школе, примењиваће различите мере и активности и сарађиваће са ОШ „Вук Караџић“ из Бора и са институцијама, организацијама и актерима на локалном нивоу. Укључивањем средњих школа и локалних самоуправа у другој фази пројекта обезбедиће се континуирана и усмерена подршка за ученике и на нивоу основног и на нивоу средњег образовања. 
Пројекат Заједно ка средњој школи ће трајати до почетка 2023. године. Више информација о пројекту је доступно на интернет страници http://cep.edu.rs/dugorocniprojekti
Активности у пројекту погледајте на прочитај више.

Pročitaj više
176203139_10219568071780941_1596453113329568805_n.jpg

„Премошћавање дигиталног јаза за најугроженију децу у Србији''Пројекат се реализује у партнерству Министарства просвете, науке и технолошког развоја и УНИЦЕФ-а уз финансијску подршку Европске уније.
У оквиру пројекта школа је добила лаптоп који је уступљени на коришћење педагошком асистенту ангажованом у школи ради подршке ученицима ромске националности.

141024695_1661432380695153_8678529607491674072_n.jpg

''Приступ развоју ромске деце у раном узрасту уз побољшање социјалне укључености и борбе против дискриминације''

У склопу пројекта ''Приступ ромској деци у раном узрасту уз побољшање социјалне укључености и борбе против дискриминације'' школа је добила лаптоп рачунар, електрично звоно, интерактивну таблу- Вредност опреме је 500,000,00 динара. Пројекат финансира Европска унија, а делом и Град Бор. његова вредност је 66 хиљада еура. У реализацији пројекта учествовала је и Ромска иницијатива младих "Gypsy soul".

„Obrazovanje za sve“Projekat pod nazivom „Obrazovanje za sve“ sprovodi se u periodu trajanja Međunarodnog fonda za pomoć kulturi i obrazovanju 2020. u Boru, Novom Sadu i Požarevcu. Cilj projekta je da se omogući dodatna podrška ugroženoj deci u savladavanju školskog programa. Povod za to bili su problemi u obrazovanju koji su nastali tokom aktuelne pandemije. Kroz aktivnosti projekta predviđena je podrška za najmanje 40 dece u svakom od navedenih gradova. Aktivna podrška je planirana za decu osnovnoškolskog uzrasta, pre svega sa fokusom na decu najnižeg školskog uzrasta (od 1. do 4. razreda).
Na početku projekta „Obrazovanje za sve“, u saradnji sa pedagoškim asistentima OŠ „Vuk Karadžić“ u Boru oformljen je spisak od 42 deteta od 1. do 5. razreda kojima je potrebna dodatna podrška u učenju, i to pre svega iz srpskog jezika i matematike. Redovna komunikacija odvijala se i sa članovima Foruma Roma Srbije oko dinamike nastve, praćenja nastave, obezbeđivanje uslova za nesmetani rad u skladu sa merama prevencije virusa COVID-19, kao i nabavke opreme i školskog pribora.Dodatnu podršku sa učenicima romske nacionalnosti koncipirali su i realizovali pedagoški asistenti i profesori razredne nastave. Učenice i učenici su nastavu posećivali redovno i pokazivali interesovanje za pohađaje dodatnih časova. Po rečima mnogih učenika, na ovaj način su mogli da nadoknade propušteno gradivo. 

Унапређење квалитета здравствене заштите деце и омладине

Пројекат је рађен у сарадњи са Министарством здравља РС уз подршку Међународне банке за обнову и развој. Главни циљ пројекта је унапређење и заштита здравља школске деце. Пројектом је планирано да стручни тим спроведе активноси на формирању здравих навика које воде очувању и унапређењу здравља деце. Организованим систематским и превентивним прегледима, одржавањем радионица, кампања и едукација, наш стручни тим: педијатар, ортопед и медисински техничар би едуковали како децу тако и родитеље и професоре о важности превентивне здравствене заштите деце. 
Међутим, вирус KОВИД 19 нас је онемогућио у реализацији пројекта у делу у коме је предвиђено одржавање радионица по школама у присуству ученика. 
Радионице су припремили др Миодраг Јовановић - ортопед и др Летица Петријановић-педијатар.

Линкови на којима се могу видети радионице:
Болести срца - https://youtu.be/Oenm-NjoNso
Реуматска грозница - https://youtu.be/Xwq0dOieR5I
Кардиоваскуларне болести - https://youtu.be/tLnItD7EyTk
Миокардитис - https://youtu.be/R2-AXjikCWM
Кардиоваскуларне болести - https://youtu.be/W-14kBdTIDk
Деформитети коштано зглобног система - https://youtu.be/NoAwCOM3KNY
Развој и раст коштано зглобног система - https://youtu.be/gz0t87LUkds
Калорије, физичке активности/вежбе - https://youtu.be/SZYnw0zjLF4
Коштано-зглобни раст и развој - https://youtu.be/Xk7zcX8TeIc
Деформитети коштано зглобног система - https://youtu.be/OAKWu-jIOH0

Powered by WebExpress
yeztonskZ_JclRs9vbbLcP9082KqMPUkvbsNjJsMOp8